Canon predstavio novi EOS R3 mirrorless fotoaparat

Datum objave:  17.9.2021.
 • Canon predstavio novi EOS R3 mirrorless fotoaparat


  Canon je napokon predstavio svoj vrhunski mirrorless EOS R3 fotoaparat. Kombinirajući elemente iz EOS R5 i vodećeg DSLR EOS-1D X Mark III, R3 je tijelo visokih performansi izrađeno za brzo snimanje s brzim i preciznim fokusiranjem i robusnim kućištem profesionalne kvalitete. To je prvi fotoaparat iz 3-serije i uvodi mnoštvo novih tehnologija u Canonov sustav bez zrcala, uključujući potpuno novi složeni senzor, AF za kontrolu očiju i ugrađeni vertikalni grip.

  Najavljeno uz novo kućište fotoaparata EOS R3, Canon također proširuje svoju ponudu objektiva predstavljanjem RF 100-400 mm f/5.6-8 IS USM i RF 16 mm f/2.8 STM objektiva. Relativno elegantne i lagane, ova dva objektiva otvaraju RF liniju s pristupačnijim izborom na širokim i telefoto krajevima spektra.

  EOS R3

  Canon EOS R3 vrhunsko je tijelo bez ogledala i trenutno se nalazi između mirrorless kućišta EOS R5 visoke rezolucije i profesionalnog EOS-1D X Mark III. R3 kombinira najbolje od ova dva modela, uzimajući brzinu, pouzdanost i fizičke karakteristike vodećeg modela 1D X Mark III zajedno s tehnološkim napretkom, mirrorless dizajnom i multimedijskim umijećem R5.
  Canosa-CanonEOSr3_Canosa03

  Senzor i procesor

  Iako izgleda kao mješavina ove dvije kamere, EOS R3 stoji samostalno s nizom jedinstvenih tehnologija, uključujući potpuno novi CMOS senzor s pozadinskim osvjetljenjem od 24,1 MP i ažurirani DIGIC X procesor slike. Složena konfiguracija senzora potiče veće brzine očitavanja i smanjuje izobličenja rolling shuttera kako bi se bolje zadovoljio rad sa subjektima koji se brzo kreću, a BSI dizajn je učinkovitiji pri prikupljanju svjetla, što dovodi do čistije kvalitete slike sa smanjenim šumom pri većoj osjetljivosti.

  Drugi ključni element ovog novog senzora je njegova optimizacija za upotrebu s funkcijom elektroničkog zatvarača; najveće brzine snimanja od 30 fps moguće su s međuspremnikom od 150 sličica, najveća brzina zatvarača 1/64000 sekundi, a čak je moguća i sinkronizacija bljeskalice na 1/180 sekundi. Ako radite s mehaničkim zatvaračem, dostupno je kontinuirano snimanje pri 12 fps s međuspremnikom većim od 1000 kadrova, a sinkronizacija bljeskalice moguća je do 1/250 sekundi. U većini slučajeva elektronički zatvarač bit će početna funkcija i može ostati opcija tihog snimanja ili možete programirati zvučni šum koji prati svaki klik okidača kako bi subjekti lakše prepoznali kada je fotografija snimljena.

  Ažurirani senzor nadopunjuje revidirani DIGIC X procesor slike, koji pomaže u orkestriranju mnogih procesa senzora usmjerenih na performanse, u rasponu od brzog kontinuiranog snimanja do AF-a, stabilizacije slike i mogućnosti snimanja videozapisa. Mogućnosti senzora također povećavaju raspon osjetljivosti na ISO 100-102400 za rad u raznim svjetlosnim uvjetima.

  Što se tiče videa, EOS R3 drži svoje mjesto u mirrorless svijetu sa 6K 60p sirovim 12-bitnim snimanjem i uncropped 4K 120p snimanjem. Područja snimanja 6K i 5.6K također se mogu koristiti za snimanje s prevelikim uzorkom DCI i UHD 4K s poboljšanom oštrinom i nižim šumom. Svi 4K načini snimanja mogu se koristiti sa 60p, 30p i 24p sličicama u sekundi, a tu je i izbor postavki HDR PQ i Canon Log 3, ovisno o potrebama tijeka proizvodnje. Moguće je i neograničeno vrijeme snimanja, a R3 ima priključke za mikrofon i slušalice, kao i mikro-HDMI Type-D priključak za čisti izlaz na vanjski snimač.

  Autofokus
  Canon_EOS_R3-Canosa2

  Osim kontinuiranog poboljšanja brzine snimanja i čitanja, novi senzor također se ističe i poboljšanim Dual Pixel CMOS AF II sustavom, koji sada ima 1053 odabir točaka za detekciju faze zajedno s automatskim zonama AF-a te poboljšanom detekcijom i praćenjem subjekta. AF sustav sada može inteligentno prepoznati oči, lica, glave (uključujući kacige), životinje i vozila, a praćenje će automatski zaključati te subjekte i zadržati oštar fokus tijekom rafalnog snimanja.

  Nešto novo u digitalnim fotoaparatima EOS općenito, Canon također ponovno uvodi AF s kontrolom oka s R3. Ova je značajka bila popularna još iz doba EOS-3 filmske kamere, a sada je dorađena i prilagođena za rad u kombinaciji sa suvremenim AF sustavima. Ova vam značajka u osnovi omogućuje da pomoću oka kontrolirate početnu točku fokusa, a zatim će fotoaparat preuzeti kontrolu pomoću praćenja subjekta kako bi subjekt ostao u fokusu. Ova će značajka zahtijevati da "registrirate" oči, a aktivira se jednostavnim gledanjem kroz EVF, ali će fotografima dati još intuitivniji način od upravljačke palice za pronalaženje savršene točke fokusa prije rafalnog snimanja.

  Zadnja točka AF sustava vrijedna pažnje je njegova osjetljivost do -7,5 EV, što znači da su točne i odzivne AF mogućnosti dostupne čak i u noćnim uvjetima. Zajedno s tihim elektroničkim zatvaračem, brzim snimanjem u nizu i IBIS-om, ovaj se fotoaparat izdvaja u pogledu fotografiranja glazbenih nastupa uživo i drugih aktivnosti pri slabom osvjetljenju.

  Stabilizacija slike u tijelu (In-Body Image Stabilization)

  Iako nije nova značajka kod Canona, ali ipak vrijedi istaknuti da je stabilizator slike u tijelu (IBIS) koji pomaže u ispravljanju podrhtavanja fotoaparata pri snimanju iz ruke u teškim svjetlosnim uvjetima ili s dužim objektivima. Ovaj 5-osni sustav u R3 isti je kao i u EOS fotoaparatima R5 i R6 i može se koristiti zajedno s objektivima s optičkom stabilizacijom slike za kompenziranje do 8 zaustavljanja (stopa) podrhtavanja fotoaparata, ovisno o specifičnom objektivu koji se koristi.

  Dizajn tijela fotoaparata

  Novi senzor i poboljšani AF su sjajni, naravno, ali među najdramatičnijim promjenama koje R3 donosi je potpuno novo tijelo u Canonovoj mirrorless ponudi. To je prvo Canonovo mirrorless tijelo koje ima integrirani okomiti grip, što znači da ima dvostruke fizičke kontrole za lakše snimanje u vertikalnoj orijentaciji, veću udobnost pri rukovanju svuda uokolo, a za rad je potrebna ista baterija LP-E19 velikog kapaciteta kao i EOS-1D X Mark III. Neke druge sličnosti s 1D X Mark III: R3 ima istu otpornost na prašinu i kapanje, s potpuno zatvorenim gumbima, brojčanicima i terminalima; ima mogućnost povezivanja žičanom LAN mrežom putem Ethernet priključka zajedno sa standardnim Wi-Fi i Bluetooth bežičnim povezivanjem; a tu je i integrirani GPS modul za besprijekorno označavanje lokacije.

  Revidirano kućište također sadrži impresivno OLED elektronsko tražilo s 5,76m-dots i LCD zaslon osjetljiv na dodir s promjenjivim kutom. EVF je isti model visoke rezolucije koji se nalazi u R5 te je svijetli, jasni element za gledanje u razini očiju. Ovo tražilo potpomognuto je velikim brzinama očitavanja složenog senzora, a nudi i gledanje bez zamračenja pri snimanju s elektroničkim zatvaračem te podržava brzinu osvježavanja od 120 fps za realistično prikazivanje pokreta. Nasuprot tome, 3,2-inčni LCD s promjenjivim kutom od 4,15m-dots savršen je za rad iz visokih, niskih i prednjih kutova te ima sučelje na zaslonu osjetljivom na dodir za intuitivnu kontrolu postavki.
  Canon_EOS_R3-Canosa3

  Kao što biste očekivali od fotoaparata profesionalne klase, R3 ima dva utora za memorijske kartice - jedan utor CFexpress Type B i jedan utor SD UHS-II - za fleksibilnost spremanja datoteka. Utor CFexpress trebao bi imati prioritet za 6K snimke i brzo kontinuirano snimanje, ali SD utor prikladna je alternativa za sigurnosno kopiranje ili snimanje manje važno za brzinu.

  Konačno, posljednji novi dio tehnologije koju R3 iznosi na vidjelo je višenamjenski hot-shoe. Ova sljedeća generacija hot-shoe bitno dodaje niz pin-ova na prednjoj strani hot-shoe-a za inteligentnije performanse i funkcionalnost dodatne opreme. Zajedno s višenamjenskim hot-shoe-om, Canon također lansira četiri dodatna pribora koji iskorištavaju ovaj novi dizajn.


  Odašiljač ST-E10 Speedlite kompaktni je i lagani odašiljač koji kontrolira svih pet neovisnih skupina na do 15 Speedlite-ova jednostavnim pritiskom na tipku izbornika na samom proizvodu, a zatim podešavanjem postavki na LCD zaslonu fotoaparata. Ovaj odašiljač je 30% manji i 50% lakši od ST-E3-RT II, a budući da je digitalni i kompatibilan s višenamjenskom papučicom, ne koristi baterije i koristi vlastito napajanje fotoaparata.

  Stereo mikrofon DM-E1D vanjski je mikrofon montiran na hot-shoe koji koristi višenamjensko sučelje za napajanje i digitalno povezivanje s fotoaparatom, a za sinkronizaciju nije potrebno kabelsko spajanje. Ima tri načina usmjeravanja, ovisno o potrebama snimanja, uključujući Shotgun način za fokusirano snimanje i 90 ° i 120 ° stereo načine za snimanje na velikom području.

  Višenamjenski adapter za hot-shoe AD-E1 pomaže vam pri prijelazu s postojećeg pribora za hot-shoe na novi višenamjenski hot-shoe; ovaj adapter zadržava vremenske karakteristike fotoaparata kada koristi pribor kao što su Speedlite EL1, Speedlite 600EX II-RT, OC-E3 ili drugi pribor montiran na hot-shoe.

  Adapter za povezivanje pametnog telefona AD-P1 kompatibilan je s Android pametnim telefonima i koristi podatkovnu vezu mobilnog uređaja i aplikaciju za prijenos mobilnih datoteka za besprijekoran i bežičan prijenos fotografija, video zapisa i glasovnih bilješki na FTP/FTPS/SFTP poslužitelje izravno s fotoaparata.