Canon proširuje popularnu seriju XA trima novim kompaktnim 4K UHD profesionalnim kamerama

Datum objave:  10.4.2019.
 • Canon proširuje popularnu seriju XA trima novim kompaktnim 4K UHD profesionalnim kamerama

  Zagreb, 8. travnja 2019. – Canon Europe je predstavio najnovije dodatke svojoj profesionalnoj seriji XA u vidu triju novih 4K UHD kamera – XA55, XA50 i XA40 – kao odgovor na sve veću potražnju tržišta za 4K UHD produkcijom. XA55 / XA50 je 4K UHD kamera sa senzorom tipa 1.0, Dual Pixel CMOS automatskim fokusiranjem i 15x optičkim zumom, pri čemu model XA55 ima 3G-SDI. XA40 je ultrakompaktna 4K UHD kamera sa senzorom tipa 1/2,3 i 20x optičkim zumom.

  XA55, XA50 i XA40 podjednako su prikladne za 4K UHD i HD produkciju, pri čemu obrada HD Over Sampling omogućuje korisnicima iskorištavanje prednosti naprednog snimanja u razlučivosti Full HD. Kamere nude i cijeli niz svestranih profesionalnih značajki. Nove modele karakterizira povoljna cijena i mala masa te oni proširuju doseg linije proizvoda XA. Svidjet će se profesionalnim korisnicima u primjenama poput prikupljanja vijesti i korporativne produkcije videosadržaja i dokumentaraca.

  4K UHD snimanje s pregršt značajki za korisnike kamera


  XA55 / XA50 prijenosan je i krajnje kompaktan model koji povećava privlačnost serije XA korisnicima kamera. To je prvi model u seriji XA koji ima CMOS senzor tipa 1.0 s brzom i pouzdanom tehnologijom automatskog fokusiranja Dual Pixel. Kamera ima i originalni 4K objektiv s 15x optičkim zumom koji u spoju s elementima Super UD (s ultraniskim rasapom) stvara bogatu sliku s prekrasnim bokehom i širokom žarišnom duljinom od 25,5 mm do 382,5 mm. Napredno Full HD snimanje moguće je zahvaljujući korištenju slikovnog procesora DIGIC DV6 i obrade HD Over Sampling, dok moćna stabilizacija slike u 5 osi sprječava iskrivljavanje slike čak i pri snimanju iz ruke.

  Brzo i precizno automatsko fokusiranje na oko 80 % slike (okomito i vodoravno) moguće je zahvaljujući Dual Pixel CMOS automatskom fokusiranju. Automatsko fokusiranje uz prepoznavanje lica, s prioritetom lica, samo s licem i praćenje dodirom omogućuju glatku kontrolu fokusiranja i intuitivno rukovanje, dok Dual Pixel vodič fokusiranja nudi grafičko korisničko sučelje kao pomoć pri ručnom fokusiranju. Taj inovativni vodič primjenjuje tehnologiju razlike u fazi automatskog fokusiranja Dual Pixel CMOS radi postizanja istog krajnje preciznog fokusa.
  Korisnik kamere XA55 / XA50 može uživati u prednosti snimanja u više formata – tu su podrška za snimanje u formatima XF-AVC i MP4 do 4K UHD 25P na kartice SD card, usporeno i ubrzano snimanje maksimalnom brzinom od 1200x u 4K i Full HD razlučivosti i dva utora za kartice SD card što omogućuje slijedno i pričuvno snimanje. XA55 / XA50 nudi nisku potrošnju energije i njena baterija omogućuje više od dva sata neprekidnog rada.
  Moguće je dobiti zvuk profesionalne kvalitete pomoću linearnog PCM 4-kanalnog snimanja zvuka i dva XLR terminala, dok 3G-SDI terminali (samo XA55) nude izlazni 10-bitni Full HD signal omjera 4:2:2.

  Svestrana i ultrakompaktna profesionalna 4K UHD kamera


  S masom oko 730 g (samo tijelo), XA40 je jedna od najprenosivijih i najkompaktnijih trenutačno dostupnih 4K UHD profesionalnih kamera. Korisnici mogu raditi onako kako žele, ali uvijek u najvišoj kvaliteti zahvaljujući kombinaciji 4K UHD CMOS senzora tipa 1/2,3 inča i slikovnog procesora DIGIC DV6 koji nude savršenu 4K UHD sliku i vrhunsku Full HD sliku uz obradu HD Over Sampling. Tu je i podrška za snimanje u formatu MP4 UHD 150 Mbps pri 25P i Full HD 35 Mbps/17 Mbps pri 50P/25P, dok je stalno snimanje sporih i brzih pokreta dostupno u razlučivostima UHD i Full HD maksimalnom brzinom od 1200x.

  20x optički zum sa širokim kutom koji počinje od 29,3 mm osigurava slobodu izražavanja. Zadržavanje dosljedne kvalitete slike nije problem uz snažnu stabilizaciju u 5 osi, dok 3D struktura grupiranja leća u stvarnom vremenu istovremeno podržava brz i tih rad zuma te responzivno rukovanje.

  Infracrveni način rada – koji omogućuje produkciju i u uvjetima s malo ili ništa ambijentalnog osvjetljenja – i 3,0-inčni LCD dodirni zaslon za intuitivnu kontrolu neke su od glavnih atrakcija ove krajnje specijalizirane kamere. Među ostalim značajkama su dva utora za kartice SD card za izradu pričuvnih kopija i slijedno snimanje te podrška za linearni PCM 4-kanalni zvuk uz ugrađeni stereo mikrofon i dva XLR terminala kao standardnu opremu.

  Da biste saznali više o svim proizvodima iz Canonove serije XA, posjetite https://www.canon.hr/video-cameras/professional-camcorders/

  Glavne značajke modela XA55 / XA50:

  · 4K UHD kamera visoke kvalitete s CMOS senzorom tipa 1.0 i širokim dinamičkim rasponom
  · vrhunska Full HD kvaliteta slike s obradom HD Over Sampling
  · 25,5-milimetarski široki kut i 15x optički zum sa stabilizacijom slike u 5 osi
  · Dual Pixel CMOS automatsko fokusiranje s prepoznavanjem lica i praćenjem dodirom
  · podrška za snimanje u obliku 4K UHD 25P XF-AVC/MP4 na kartice SD card kao i načini snimanja sporog i brzog kretanja u razlučivostima 4K i Full HD
  · među drugim su profesionalnim značajkama infracrveni način rada, dva XLR ulaza s mogućnošću snimanja linearnog PCM 4-kanalnog zvuka i 3G-SDI (samo XA55)

  Canon XA55

  Glavne značajke modela XA40:

  · ultrakompaktna 4K UHD kamera s CMOS senzorom tipa 1/2,3 i vrhunskom razlučivosti Full HD s obradom HD Over Sampling
  · široki 20x optički zum sa stabilizacijom slike u 5 osi
  · načini rada snimanja sporog i brzog pokreta u razlučivostima UHD i Full HD
  · infracrveni način rada za uvjete s malo ili ništa ambijentalnog osvjetljenja
  · lagana (mase svega 730 g – samo tijelo) i puna profesionalnih značajki, uključujući dva XLR ulaza s linearnim PCM 4-kanalnim zvukom

  Canon XA40