Josip Durdov - samostalna izložba macro fotografije u Gospiću

Datum objave:  9.4.2019.
  • Otvorenje izložbe je 24. travnja 2019. (Srijeda) u 19:00h, u POU dr. Ante Starčević Gospić.

    Josip Durdov je fotograf amater, rođen je 1992. godine u Gospiću. Po struci je magistar primarnog obrazovanja, te fotoreporter LIKACLUB portala. Ljubav prema fotografiji otkrio je još u mladim danima no aktivno se počeo baviti fotografijom tek prije 6 godina kada je u ruke uzeo svoj prvi fotoaparat. Član je Fotokluba Gospić i Fotokluba Otočac. Prije 2 godine (2017.) dobio je nagradu za najbolju fotografiju grada Gospića u organizaciji TZ Grada Gospića, a na natječaju „JA SAM 100“ tvrtke NIKON povodom 100 godina NIKON-a ušao je u 100 najboljih u regiji.

    Ljubav prema macro fotografiji postojala je od samih početaka bavljenja fotografijom. Istraživanjem minijaturnog svijeta koje ljudsko oko u većini slučajeva zanemariva i ne vidi nastale su ove fotografije. Rani jutarnju sati dok je sve prekriveno kapljicama rose i dok cijeli njihov svijet miruje idealno su vrijeme za bilježenje ovih „nestvarnih“ trenutaka.

    Sve fotografije nastale su koristeći se pretežno Nikon D3300 i kasnije Nikon D750 aparatima „macro reverse“ tehnikom, te uz pomoć “macro extension tuba“ i više kombinacija različitih objektiva, najčešće Nikkor 18-55mm VR2 i Helios 44-2 58mm f2.

    Na izložbi ćete moći vidjeti 22 rada makro fotografija kojima autor ulazi u jedan nama sveprisutni svijet koji često ignoriramo i ne obraćamo pažnju na njega. Sve od mrava, muhe, komarca... do vretenca, leptira te ostalih insekata i kukaca, kojih je na žalost sve manje i manje u našoj okolini. Tako povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja autor otvara ovu izložbu i prikazuje jedan zaseban svijet koji živi unutar našeg velikog svijeta koji postepeno postaje sve manji i manji.