Najnoviji Sony FE 12-24mm f/2.8 GM

Datum objave:  28.8.2020.
 • Najnoviji Sony FE 12-24mm f/2.8 GM


  Sony predstavlja novi FE 12-24mm f/2.8 GM širokokutni objektiv – sa širokim stalnim otvorom, ultra brzim autofokusom te otpornošću na vodu i prašinu, odličan je izbor za slikanje pejzaža, panorame grada, kao i astrofotografiju.

  Sony je nedavno na tržište izbacio novi FE 12-24mm f/2.8 GM širokokutni objektiv dizajniran za Alpha full-frame fotoaparate i nadmašio sva očekivanja. Profesionalni G Master objektiv s velikim f/2.8 maksimalnim otvorom prvenstveno baca svoj fokus na fotografiranje pejzaža, arhitekture, unutarnjih prostora, te astro i sportske fotografije te pomaže da se namjesti raspon od 12mm do 200mm, a i prema istraživanju koje je proveo Sony, trenutno spomenuti objektiv spada u najširi zoom objektiv na svijetu.

  sony 12-24mm canosa web

  sony 12-24mm canosa web_02


  Glavne karakteristike

  Fokalni raspon 12-24mm objektiva je nevjerojatno širokom, a u kombinaciji s velikim f/2.8 maksimalnim otvorom, ovaj objektiv predstavlja izrazito privlačni komad fotografske opreme. Objektiv nudi višu rezoluciju i kontrast posebice prema kutovima, smanjuje odbljesak te ostaje pravocrtan u krajnostima. Kao rezultat toga, objektiv mjeri 847 g s veličinom 98x137mm te je između ostalog i otporan na prašinu kao i na vodu.
  sony 12-24mm canosa web_03

  Optički, sastoji se od 17 elemenata u 14 grupa, uključujući tri XA elemenata i jedan asferični element plus dva Super ED i tri ED elementa kako bi se suzbile kromatske aberacije te ima najveći XA element od bilo kojih Sonyjevih 4 GM objektiva. Sama leća ima metalno postolje te nije moguće staviti filtere zbog „loptastog“ oblika fronte. Umjesto toga, postoji pozadinski držač filtera u koju se mogu staviti ND ili ostali filteri.

  Sadrži 4 XD linearna motora s floating fokus mehanizmom kako bi se ostvarila responzivnija brzina autofokusa i praćenja, kao i unutarnji mehanizam fokusa. Sadrži dijafragmu s 9 oštrica koja stvara privlačno zamagljenje na područja izvan fokusa te također sadrži najnoviji, poboljšani Nano AR II premaz koji se može primijeniti na izrazito zaobljene elemente kako bi se minimizirao odsjaj.

  Sve u svemu, najnoviji Sony FE 12-24mm F2.8 GM trenutno predstavlja najbolju opciju na tržištu ukoliko je potreban širokokutni objektiv s vrhunskim značajkama.