Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Usporedba
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se

Vodić za kupnju objektiva: Osnovni pojmovi - žarišna duljina, zoom faktor i otvor blende

26. 11. 2017.

Što je žarišna duljina objektiva (Focal length)?

To je udaljenost od optičkog središta leće do žarišne točke u kojoj je oštrina beskonačna. Žarišna točka se nalazi na senzoru. Oznaka žarišne duljine je slovo "f" i izražena je u milimetrima. Žarišna duljina nije, kako bi se moglo pogrešno protumačiti, stvarna duljina objektiva, već izračun optičke udaljenosti od mjesta na kojem zrake svijetlosti konvergiraju i formiraju oštre slike objekta na digitalni senzor ili 35mm filmu na žarišnoj ravnini u fotoaparatu. Žarišna duljina leće određuje kada je objektiv fokusiran na beskonačnost.
Žarišna duljina objektiva

shematski prikaz žarišne duljine (image distance)

Žarišna duljina određuje vidni kut 'gledanja' objektiva, odnosno koliko će se širok kadar snimiti, a ujedno i koliko će biti uvećanje objekta koji fotografiramo. Što je žarišna duljina kraća to je kut snimanja širi i uvećanje je manje, a što je dulja to je kut snimanja uži i uvećanje je veće.
Primjer fotografija s različitom fokalnom duljinom

primjeri fotografija snimljenih s objektivima različite žarišne duljine, na istoj lokaciji i sa iste pozicije

Što je zum faktor objektiva (zoom)?

Zoom faktor je omjer minimalne i maksimalne žarišne duljine objektiva. To je vrijednost koja se dobije djeljenjem maksimalne vrijednosti žarišne duljine s minimalnom vrijednosti nekog objektiva. Primjeri: Objektiv 17-50mm - 50:17 = 2,94 (zoom faktor je 2,94X zoom) Objektiv 70-300mm - 300:70 = 4,29 (zoom faktor je 4,29X zoom) Objektiv 70-200mm - 200:70 = 2,86 (zoom faktor je 2,86X zoom) Objektiv 24-105mm - 105:24 = 4,38 (zoom faktor je 4,38X zoom) Objektiv 50mm - 50/50 = 1 (zoom faktor je 1X jer taj objektiv niti nema zoom, već se radi o prime objektivu fiksne žarišne duljine) Zoom faktor u fotografiji zapravo nije važan podatak, a najčešće se koristi u marketinške svrhe kod kompaktnih fotoaparata među kojima neki modeli imaju visoki zoom faktor, čak i do 60x zoom ili više. Iako je to generalno prednost zbog većeg raspona i većeg "komoda" pri korištenju, visoki zoom faktor ne znači nužno nešto izričito pozitivno. Naprotiv, kako bi se mogli proizvesti objektivi s toliko velikim zumom, potrebno je mnogo kompromisa u konstrukciji objektiva što konačno rezultira slabijom optičkom kvalitetom. Pozitivna strana zoom objektiva s visokim zoom faktorom je što pokrivaju veće područje žarišnih duljina u jednome (nije potrebno često mijenjati objektive), ali s obzirom na gubitke u kvaliteti rijetko se koriste na DSLR fotoaparatima. Generalno gledajući prema tehničkim predispozicijama, najkvalitetniji objektivi su prime objektivi fiksne žarišne duljine koji uopće nemaju zoom (zoom faktor 1x) Zatim sljedeći najkvalitetniji objektivi u tom smislu su oni koji imaju zoom faktor do 3x. Objektivi s zoom faktorom većim od 5x su često objektivi lošije optičke kvalitete jer što je njihov raspon veći to su i veći kompromisi na račun kvalitete ili na račun performansi

Što je blenda ili otvor blende objektiva (Aperture)?

VSC Pro+ Web Trgovina   Otvaranje Web Shopa